3. Maja 2024.

Obavještenje

S ciljem pravovremenog informiranja naših članova, u skladu sa Statutom Udruženja građana za zaštitu ribljeg fonda Bistro Zenica, kao i Poslovnikom o radu Upravnog odbora Udruženja građana za zaštitu ribljeg fonda Bistro Zenica, koji propisuje rad Upravnog odbora na transparentan način, dužni smo redovito obavještavati svoje članove o našim aktivnostima.

Ovim putem vas obavještavamo da je Kantonalna inspekcija utvrdila neispravnost ribljeg prolaza na brani kanala te je naložila kompaniji Arcelor MITAL da isti što prije dovede u ispravno stanje.

Radom Upravnog odbora Udruženja građana za zaštitu ribljeg fonda Bistro Zenica, postepeno dolazimo do realne situacije da će se ovaj hitan problem s opadanjem ribljeg fonda uzvodno od brane trajno riješiti. Imamo projekt koji nudimo besplatno navedenoj kompaniji. Projekt je izrađen u skladu sa svim tehničkim standardima. Naš cilj je omogućiti kompaniji MITAL da radi bez poteškoća, ali se isto tako moraju poštovati zakonske obaveze u vezi sa ekološkim standardima. Nećemo odustati od ovog projekta, a ako bude potrebno, tražit ćemo zaštitu ribljeg fonda i prirodnu migraciju ribe u okviru svih zakonom propisanih akata koji reguliraju ovu oblast.

Druga informacija se odnosi na masovni pomor ribe koji se nedavno dogodio. Kantonalno tužiteljstvo vodi slučaj na osnovu naše prijave. Uzorci ribe su predani na ispitivanje, naši članovi su dali izjave, a mi smo napravili procjenu nastale štete.

Detaljne informacije u oba slučaja ne možemo pružiti zbog pravnih postupaka koji su u tijeku.

Molimo sve naše članove da ne nasjedaju na dezinformacije i da ne šire nemir među ostalim članovima. Sve naše tvrdnje su provjerljive i iznosimo samo one koje su podržane valjanim dokumentacijama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *